Een heel bijzonder maatje: De netwerkcoach

Een netwerkcoach helpt iemand bij het opbouwen en uitbreiden van het sociale netwerk.

 

In het afgelopen jaar ben ik gestart als netwerkcoach bij Tandem. Ik mocht Jelle (45) gaan helpen bij het vergroten van zijn sociale netwerk. Al tijdens de kennismaking sloeg de twijfel toe: is een man met schizofrenie en contactproblemen niet meer gebaat bij een sociale vaardigheidstraining? Jelle was ook huiverig. Hij verwachtte er niet veel van. Hij had al zo veel van dit soort trajecten achter de rug. Toch gingen we de uitdaging aan.

 

netwerkcoachlogoZes maanden later heeft Jelle een schaakmaat gevonden, bezoekt hij ontmoetingsavonden voor mensen met schizofrenie, is hij een oppashond rijker waarmee hij lange wandelingen maakt, ontvangt hij vrienden bij hem thuis en heeft hij een website voor een buurtorganisatie gebouwd waardoor hij weer bezig is met zijn voormalige beroep.

Hoe heeft Jelle dit allemaal voor elkaar gekregen? En waarom nu pas? En niet vijf of drie jaar eerder?

 

Gastheer met zelfvertrouwen

‘Natuurlijk heb ik al de nodige begeleiding en therapie achter de rug, dus je hoeft je als coach niet rijk te rekenen,’ grapt Jelle. ‘Toch is er een aantal belangrijke verschillen tussen eerdere trajecten en de netwerkcoaching. Zo kwam de netwerkcoach bij mij thuis, wat ervoor zorgde dat ik mijn huis opruimde en gezellig maakte. Ik ontdekte dat ik een leuke plek had om mensen te ontvangen en dat ik lang niet zo’n belabberde gastheer was als ik dacht. Ook had deze netwerkcoach de tijd. Met jou praatte ik niet over hoe het met me ging, wij beleefden samen iets. Hierdoor ontstond er een vertrouwensband. En oefende ik ongemerkt met samen erop uit gaan en praten over koetjes en kalfjes, waar ik nooit in uitblonk. Zo kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen.’

 

Creativiteit en persoonlijke invulling

Ik herken wat Jelle opmerkt. Al moest ik als kersverse netwerkcoach wel even op gang komen. In het begin richtte ik mij te veel op de problemen waarmee Jelle kampte. Gelukkig werd al snel duidelijk dat  Jelle inventief was, creatief in het vinden van oplossingen en niet voor een gat te vangen. Netwerkcoaching biedt veel ruimte voor creativiteit en een persoonlijke invulling.

 

Op je handen zitten

Je hoeft de modules niet volgens het boekje te doorlopen. De training is meer een gereedschapskist  waar je uithaalt wat nodig is. Jelle was het uitgangspunt. Ik leerde dat juist zijn interesses, bezigheden en manier van kijken, aanknopingspunten waren voor verdere stappen.  Verder heb ik geleerd om  meer op mijn handen te zitten. Eigenlijk is een vraag: ‘Wat wil je dat ik doe?’ of een suggestie: ‘Je zou eens kunnen denken aan…’ vaak al genoeg. Plus een plan van aanpak en duidelijke opdrachten, die Jelle trouwens zelf bedacht.’

 

Bron: Tandemnieuws voor vrijwilligers